УДОСКОНАЛЕННЯ КОНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ СОРТУВАЛЬНОГО ПРИСТРОЮ ТА СИСТЕМИ ВИМІРЮВАННЯ ФІЗИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПЛОДОВООВОЧЕВОЇ СИРОВИНИ
Анотація
Мета. Метою статті є удосконалення конструкційно-технологічних параметрів сортувального пристрою та системи вимірювання фізичних характеристик плодовоовочевої сировини.
Методи. У роботі застосовано методи засновані на безконтактній ідентифікації плодовоовочевої сировини, а саме сенсорна оцінка якості продуктів, бо якість свіжих продуктів на основі фізичних характеристик грає важливу роль у сприйнятті товару споживачем, а також методи математичної фізики.
Результати. Зазначено, що здоров’я людини багато в чому залежать від якості їжі яку він споживає. Тому, важливим є постачання якісної та безпечної сировини. Якість визначається на основі певних зовнішніх особливостей, таких як форма, колір, пружність, смак, видимі плями та деякі внутрішні особливості, такі як стиглість, вміст цукру, біохімічний склад, пігменти, суха речовина та пектинові інгредієнти. Один із способів вирішення цієї проблеми є сортування плодоовочевої сировини перед її зберіганням. Зазначено, що сортування передбачає вилучення зразків із невідповідними розмірами і пошкодженнями, що виникають в результаті механічного впливу або фітозахворювань. Проаналізовано методи, які застосовуються у промисловості: механічні методи (аналіз вібрацій та електронний ніс); оптичні методи (інфрачервона спектроскопія, спектроскопія часу та простору, електронне око); магнітні методи (магнітно-резонансна томографія та метод електропровідності); акустичні методи (ультразвукові та імпульсні методи реакції); динамічні методи (рентген та КТ). Розроблено узагальнену структуру системи сортування плодоовочевої сировини з шиберним виконавчим механізмом. Для підвищення ефективності сортування в умовах досить близького розташування яблук на транспортері доцільно встановлювати кілька шиберних механізмів, які незалежно працюватимуть, що дозволить відокремлювати зразки, що падають з конвеєрної стрічки практично одночасно. Зазначено, що для управління якісними характеристиками сировини, що надходить на переробку, необхідно здійснювати оперативний контроль та точне вимірювання характеристик у процесі сортування плодовоовочевої сировини. Найкращі характеристики точності мають датчики ваги на основі тензорезисторів, що забезпечує взаємозамінність датчиків. Для реалізації підсистеми контролю характеристик плодоовочевої сировини в системі сортування було обрано конвеєрні ваги з однією роликовою опорою моделі Milltronics MSI компанії Siemens. Дана модель забезпечує безперервне зважування потоку сировини та працює спільно з мікропроцесорним інтегратором, що дозволяє отримувати наступну інформацію про потік: витрата в конкретний момент часу, сумарні витрати, навантаження на стрічку та швидкість потоку сировини на транспортері.